Pembayaran Bantuan Khas Covid-19 Sehingga RM1300 Akan Dilaksanakan Bermula Ogos 2021


 

Kerajaan telah membuat penguguman bahawa pembayaran Bantuan Khas Covid-19 akan dikreditkan ke dalam akaun penerima yang layak iaitu golongan miskin tegar. Bantuan ini sekaligus akan menyalurkan Bantuan Tunai kepada rakyat sebanyak 10 billion ringgit Malaysiat.

Melalui kenyataan perdana menteri ,Tan Sri Muhyiddin Yassin  melalui Bantuan Khas Covid-19 (BKC) akan memanfaatkan sebanyak 11 juta lebih isi rumah , warga emas , individu serta bujang deangan melibatkan peruntukan sebanyak RM4.6 billion ringgit.

TARIKH PEMBAYARAN

Berikut adalah merupakan tarikh pembayaran Bantuan Khas Covid-19 (BKC)  yang akan dilaksanakan bermula : 

  • Ogos 2021

JUMLAH BANTUAN BKC

Kategori Miskin Tegar

  • Isi Rumah : RM1,300
  • Bujang : RM500
Kategori B40
  • Isi Rumah : RM800
  • Bujang : RM200
Kategori M40
  • Isi Rumah : RM250
  • Bujang : RM100

JADUAL BAYARAN BKC

i. Kategori Miskin Tegar 

Isi Rumah :

  • RM500 : Ogos
  • RM500 : Disember
  • RM500 : November
Bujang :
  • RM200 : Ogos
  • RM300 : November
ii. Kategori B40

Isi Rumah : 
  • RM500 : Ogos
  • RM300 : November
Bujang : 
  • RM200 : Ogos 2021
iii. Kategori M40

Isi Rumah :
  • RM250 : Ogos
Bujang :
  • RM100 : Ogos 
Semoga dengan perkongsian ini dapat memberikan manfaat kepada para pembaca.

Post a Comment

40 Comments

  1. Tarikh sebenar pembayaran tu bila ya?tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila ye bkc nak masuk ni dah 23ogos selalu jer noti bkc masuk . Banyak yg perlukan duit sekarang . Tak kasihan ke ? . Kalau hujung bulan ni pembayaran just on the point bagitahu .

      Delete
    2. Bila tarikh sebenar nye nie...kering dh poket nie.huhh

      Delete
    3. Salam nk tanya tarikh pembayaran tu bila ya.bole tahu

      Delete
  2. Kita nak tau tarikh pembayaran dia bila(?)

    ReplyDelete
  3. Klu ore yg dulu trgolong b40 tp trdaftar gkp...bile ke dpt

    ReplyDelete
  4. boleh tahu tarikh seberna pembayara

    ReplyDelete
  5. tarikh tepat masuk xde dibgtau..bulan ogos lagi 22 Hari...tgu jer lah..klu x esok Lusa ...mcm tu lah seterusnye smpi duit masuk..πŸ˜…

    ReplyDelete
  6. Tarikh bayaran BKC akn mula bayar awal bulan ogos atau hujung bulan ogos?

    ReplyDelete
  7. ye lh berapa haribulan .balik2 ogos ogos ogos ogos .lol,

    ReplyDelete
  8. Kretiria bujang miskin tegar dan bujang b40 m40 mcm mne yer yg di maksudkan.....bujang miskin tegar ni dan bujang b40......macam mane tu.....pencerahan sikit...keliru la.....maksud sy.....bujang miskin tegar ni jenis mcm mne dan bujang b40 jenis mcm mne.....

    ReplyDelete
  9. Kalau bpr rayuan tetap tidak lulus boleh dot ker

    ReplyDelete
  10. Org tanye tu jawablaa....jgn diam jer

    ReplyDelete
  11. BPR bujang tambahan 100 gagal kredit.ambik tunai Kat mna.

    ReplyDelete
  12. Rakyat yg dpt bpn tp tk lulus bpr boleh dpt dak bkc

    ReplyDelete
  13. ye sy langsung tkda keje tanggung 4 org bpn ke bpr tk dpt sbb gkp skrg duit pun takda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama dengan suami saya yg nak kena tanggung 6 - 10 orang, klu selangor terua lock down mahu kami sekeluarga makan pasir agaknya

      Delete
  14. Apa beza BKC dan BPN? Macam benda sama saja

    ReplyDelete
  15. Saya rasa mcm tak adil la kerajaan ni.... suami saya bekerja welding iaitu bekerja sendiri... dengan saya sebagaj isteri tidak bekerja,bantuan yang kami dapat hanyalah gkp saja... suami perlu menangung mak mertua dan kami sekeluarga saje ada 5 orang tanggungjawab pada mak nak kena dahulukan belom lagi termasuk anak buah lagi yg duduk dengan mak, memang tak cukup, dalam keadaan lock down di negeri selangor ni memang tidak dapat cari rezeki sampingan untuk menanggung keluarga

    ReplyDelete
  16. Bila lah agak nya bntuan bkc tu,adakh rakyat diberi hrpn palsu,kesian dkt rkyat msih mnnti bntuan bkc yg sprti mne di jnji kn,ni dh nk hbs bln ogos dh, ckp bntuan bkc akn dbyr bln ogos,tlg lah memahami kami yg ssah nk dngn ekonomi skali ni, nk mkn ssah n beli brang kprluan pon ssah, please hrp pihak krajaan cpt2 lah ambk tindkn

    ReplyDelete
  17. Bulan ogos hanya tggl beberape hari aje lagi..dah nk abis bulan dah..tp duk umum ogos5x masuk tak jugak..fikir la rakyat dgn covid ni kerja pom xmcm dulu dah..kewangan rakyat pom semakin susut..pihak atas hanya tahu gaduh dlm politik..mntk maaflah kalau sape2 yg terase..tp sy rakyat mlysia jugak lebih dri terase dh..bahkan rakyat lain pom same terase

    ReplyDelete
  18. Rasenye bulan ogOS je yg juMPE..yg bg bantuan pon blom jumpe tarikh ble nk bg..tercirik menunggu

    ReplyDelete
  19. dah 30ogos dah,haram xdapat pun... 🀦🏽🀦‍♀️🀦🀦🏻🀦🏾🀦🏽‍♀️🀦🏾‍♀️🀦🏼🀦🏻‍♀️πŸ–πŸ–πŸ–

    ReplyDelete
  20. DAH 30 OGOG DUIT XDAPAT PUN... MCM HARAM...🀦🏻‍♀️🀦🏼🀦🏾‍♀️🀦🏽‍♀️🀦🏾🀦🏻🀦🀦🏽🀦🏼‍♀️πŸ–πŸ–πŸ–πŸ½πŸ½πŸ½

    ReplyDelete
  21. Mana ni X masuk pun dlm acc. Kata Ari ni

    ReplyDelete
  22. Semua orang dah kena tipu babi betul... Tunggu2 xmasuk2

    ReplyDelete
  23. semua dah kena tipu.... 🀦🏼‍♀️🀦🏽🀦🀦🏻🀦🏾🀦🏽‍♀️🀦🏾‍♀️🀦🏼🀦🏻‍♀️🀦‍♀️πŸ–πŸ–πŸ–πŸ½πŸ½πŸ½

    ReplyDelete
  24. tengok!!! 31ogos,duit xmasuk lagi...!!!🀦‍♀️🀦🏻‍♀️🀦🏼🀦🏾‍♀️🀦🏽‍♀️🀦🏾🀦🏻🀦🀦🏽🀦🏼‍♀️ memang babi btl... πŸ–πŸ–πŸ–

    ReplyDelete

  25. bantuan apa...!!! 31OGOS DAH HARAM XMASUK DUIT!!!

    ReplyDelete
  26. Saya golongon B40 langsung x dpt BHC chek nama tidak layak..saya dh diberhnti kerja sejak fist pemdemik.sekrng satu bantuan pun x dpt.allahu

    ReplyDelete